Lån

Att låna sig ur en ekonomisk kris

Illustration av lånI vissa fall kan ekonomin bli svår att få ihop. Av olika skäl. Det stående tipset att ha en buffert för oväntade utgifter räcker inte alltid. Vad händer när de oväntade utgifterna hopar sig? Och vad händer när bufferten inte räcker?

I de värsta fallen, när ekonomin verkligen inte går ihop en månad tycker vi på ekonomiska rådet att det kan vara en idé att fundera på att ta ett lån. Dock är inte alltid detta världens enklaste val. Det finns mängder med olika lån ute på marknaden och utan att ha någon kunskap inom ekonomi kan det vara svårt att förstå vilket lån man ska ta. Vi försöker reda ut begreppen litegrann och ge några generella tips kring vad man kan tänka på när man tar ett lån.

Först och främst vill vi förtydliga att man alltid ska ha en plan när man tar ett lån, oavsett sort. Man ska ha en plan för hur och när man ska betala tillbaka det. Att ta ett lån med tanken ”det löser sig” är ingen bra idé, även om det faktiskt kan lösa sig. Planera istället för när du ska betala tillbaka, när du får in pengar och hur de pengarna ska räcka.

Begreppen

  • Ränta – ränta är det bankerna och lånebolagen tjänar pengar på när de lånar ut pengar till dig. Ränta innebär att du betalar tillbaka mer än vad du lånat, överskottet betalar du för att du har fått låna pengar. Ränta skiljer sig väldigt mycket mellan olika låneformer så kolla alltid på räntesatser.
  • Amortering – det är själva lånebeloppet du betalar tillbaka. Säg att du lånar 10 000 kr och betalar tillbaka 1000 kr/mån (utan ränta inräknat), då amorterar du 1000 kr/mån.
  • Uppläggningsavgift/startavgift – detta är en fast kostnad som du betalar för att få lägga upp lånet. Denna avgift kan ha lite olika namn.
  • Lånetid – begreppet förklarar sig själv, det kan dock vara värt att nämna. Kolla hur lång tid du har på dig att betala ditt lån.

För många är ett sms-lån en kortsiktigt bra lösning vid ekonomiska besvär. I 2010 diskuterades lagar för att förtydliga lånevillkoren vid sms-lån, läs SvD:s artikel om det här. Sedan dess har villkoren blivit mycket tydligare och vi kan varmt rekommendera foxis.se som jämför villkor och priser för olika tjänster så att du får ett så bra lån som möjligt.