Privatekonomi

Stärk ekonomin i bostadsrättsföreningen med ekonomisk plan

Alla mår bättre av att ha koll på sin ekonomi. Oavsett om du är privatperson, företag eller bostadsrättsförening kan du ta bättre beslut när du har dina siffror svart på vitt framför dig. Att ta hjälp utifrån detta är en bra idé för alla som vill vara säkra på att allting sköts korrekt.

Med en ekonomisk plan för din bostadsrättsförening har du bättre kontroll över föreningens aktuella status och framtida mål. Föreningen får bättre förutsättningar att hitta områden där det potentiellt går att öka inkomster eller spara in på kostnader. Interesta kan hjälpa dig att upprätta en smart och långsiktig plan för din BRF.

Därför är det viktigt med en ekonomisk plan

En ekonomisk plan är inte bara något som kan hjälpa bostadsrättsföreningen att hålla ordning på ekonomin. Det är dessutom ett krav från Boverket att föreningens verksamhet och ekonomi är beskrivna i en plan. Utan detta får inte föreningen upplåta bostadsrätter.

Nedan är en del av den information som ska finnas i en ekonomisk plan:

  • Bostadsrättsföreningen alla fastigheter, bostadsrätter och hyresrätter
  • Inkomster
  • Kostnader
  • Årsavgift för medlemmar

Därför är det viktigt att detta sköts korrekt enligt de regelverk som finns. Det ger ökad trygghet för alla medlemmar i föreningen och mer tid över till bland annat utveckling, nybyggnation, renovering och annat som har en mer direkt påverkan på föreningen.

Säkra din BRF mot omvärldsfaktorer

En sammanställning över föreningens tillgångar, inkomster, utgifter och annat är en bra grund för en ekonomisk plan. Men det gäller också att ta hänsyn till omvärldsfaktorer. Saker kan hända i världen som påverkar inflation, räntenivåer eller andra ekonomiska faktorer. Detta kan i sin tur drabba både företag, kommuner och föreningar. För många kan detta vara komplicerat, men med rätt rådgivare vid din sida är det möjligt att åtminstone vara delvis förberedd – vilket är mycket bättre än att inte ha någon plan alls.

Se till att din bostadsrättsförening har en plan som är långsiktigt hållbar och som medlemmarna känner är ansvarsfull och trygg. Det blir lättare att utföra renoveringsprojekt, råvindskonverteringar och kanske också nybyggnation med en stark och tydlig ekonomisk plan i ryggen.