Extrapengar

Därför ska du byta ut gamla isolerglas

Om du har dåliga fönster betyder det inte per automatik att du behöver byta ut hela fönstret. Fönsterna blir minst lika bra och mycket billigare om du endast byter glas. Detta förutsätter att fönsterbågen är i bra skick.

Är det dags att byta fönster på fjällstugan? Istället för att byta ut hela fönstret, byt ut gamla isolerglas till nya. Att byta fönster kostar en hel del och för att komma billigare undan kan du, förutsatt att bågarna är fräscha, byta ut glaskassetten som sitter fäst i fönsterbågen. Det blir minst lika bra som att sätta in nya fönster men kostar långt under halva priset om du jämför med ett helt fönsterbyte. Ett isolerglas är en kassett som byggs upp i flera lager av glas och isolerglas finns i väldigt många utföranden. Isolerglas går att bygga upp på olika sätt beroende på vilka önskemål du har. Du kanske vill spara el eller minska ljud utifrån. Det går att använda flera olika typer av glas när ett isolerglas ska byggas upp.

Isolerglas är energisparande

Det stora fördelarna är att isolerglas är starkt, säkert och kan minska bostadens energiförbrukning. Isolerglas kan också användas för att förbättra brand- och personskydd, stänga ute buller, skydda från sol och insyn. Det är populärt att använda isolerglas på ett uterum där syftet är att bevara värmen och skydda från insyn. Tekniken att hermetiskt försluta två eller tre glas har möjliggjort att kunna använda glas med metallbeläggningar för att kunna uppnå ett tillräckligt skydd mot sol och U-värde.

Byt uppvärmning och spara pengar

Andra saker som du kan göra för att spara energi är att täta dörrarna och vinden, byta ut alla lampor till LED-lampor och sänka inomhustemperaturen. Är det riktigt kallt ute kan det vara värt att dra ner rullgardiner framför fönsterna för att bevara värmen. Ett annat väldigt bra alternativ för att minska energiförbrukningen och spara pengar är att byta uppvärmning i bostaden. Om du exempelvis värmer upp din bostad med direktverkande el kan du spara stora summor på att exempelvis byta till en luftvärmepump. Det är en större investering men som lönar sig i längden.