Lån

Låna pengar smart och ansvarsfullt

Låna pengar kan för många kännas läskigt och lite osäkert – det är en bra och sund inställning när du inte är insatt i hur det fungerar. Du ska inte ta lån utan att ha jämfört långivare och lånevillkor, och absolut inte spontant. Låna smart och ansvarsfullt och få bästa möjliga förutsättningar för bra ränta och villkor.

De flesta människor som inte ärvt miljoner behöver någon gång ta ett lån. Vanligtvis i syfte att köpa bostad eller bil, men i bland för mindre inköp som tv eller någon trädgårdsmaskin. Vissa lånar också genom en så kallad kontokredit för att kunna ha en buffert när det oförutsedda inträffar. Det finns för- och nackdelar med olika typer av lån beroende på din situation.

Använd kontokredit för oförutsedda utgifter

Kontokredit är en typ av lån där du inte nödvändigtvis lånar för en specifik sak. Det kan i stället beskrivas som att du har en kredit som du kan välja att använda eller inte använda, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. Något som är viktigt när du väljer kontokredit, är att välja en bank eller långivare som har få – eller helst inga – avgifter.

Fördelar med kontokredit, om du väljer en seriös aktör, är att du bara amorterar och betalar ränta på den del av krediten du använder. Du behöver alltså bara betala tillbaka den del du lånar.

Tips och grundregler för att låna smart

När du ska ta ett lån gäller generellt att ju mer insatt du är, desto bättre. Det betyder inte att du behöver spendera hundratals timmar på projektet, men lär dig vilka aspekter som spelar roll.

  • Formulera tydligt ditt syfte med lånet
  • Bestäm en lånesumma som uppnår detta syfte
  • Jämför olika långivare och deras lånevillkor
  • Räkna och budgetera för hur du ska kunna betala tillbaka lånet
  • När det gäller lånevillkoren är ränta den primära faktorn för de flesta, men glöm inte att också se över återbetalningskraven och eventuella avgifter.

Då kan privatlån eller bolån vara ett alternativ

Privatlån, eller konsumtionslån som det också kallas, är den vanligaste typen av lån i Sverige, på gott och ont. Fördelen är att det finns många aktörer på marknaden, vilket innebär att du som låntagare har större möjlighet att välja och vraka för att hitta det bästa lånerbjudandet för dig. Samtidigt innebär detta att det ligger mer ansvar på dig som lånar. I det stora hela är en marknad med många aktörer bra för dig som konsument, men det finns så klart desto fler ”dåliga” aktörer om du inte gör din hemläxa.

Bolån är på många sätt likt privatlån, men har några distinkta skillnader. Du kan först och främst bara få ett bolån när du har för avsikt att köpa bostad. Dessutom får lånet inte vara mer än 85 % av bostadens värde (du behöver alltså betala minst 15 % av bostaden kontant). Räntan tenderar också att vara lägre än vid privatlån, eftersom bostaden lämnas som säkerhet. På finansinspektionens hemsida kan du kan läsa mer om de unika aspekterna med bolån.