Lån

Vad är ett privatlån egentligen?

Privatlån kan låta skrämmande men ibland är ett lån bättre än att inte åtgärda ett problem som blir dyrare ju längre en person väntar. Här följer en närmare titt på hur privatlån fungerar.

Vad är egentligen ett privatlån? Ett privatlån är ett lån som en privatperson tecknar och som kan användas till olika saker. Exempel på olika typer av privatlån är till exempel ett bolån eller ett billån, men det går även att ta ett lån som kan användas till precis vad som helst. Ett sådant privat lån kallas för ett blancolån. Att ta ett lån kan vara precis vad som behövs i ett visst läge för att till exempel balansera ut inkomster om det finns ett ojämnt flöde av intäkter. Ett lån kan även användas för att finansiera någonting som det inte finns pengar till just i nuläget, men som låntagaren inte vill vänta med eller kan vänta med. Ett exempel på det kan vara om ett fönster går sönder i ett hus eller om det blir någon form av läcka som gör att det blir problem med vatten som flödar in och i värsta fall översvämmar en källare.

Låna till schyssta villkor

Om det finns behov av att låna pengar är det viktigt att låna till schyssta villkor. Ett exempel på ett villkor som inte är helt schysst är om förseningsavgifter är oerhört höga eller om räntan är väldigt hög. så kallade SMS-lån brukar ibland medföra höga räntor och avgifter. Inte om betalning sker i tid inom en månad, men däremot om inte möjlighet finns att betala lånet i tid. Det gäller att tänka efter, jämföra och planera, välj en bra långivare istället för ett kortsiktigt sms-lån så löser det sig och lånet blir mer hanterligt och riskerar inte att belasta privatekonomin lika mycket. Ett lån med lång avbetalningstid och lägre ränta är att föredra framför korta lån som verkar billiga men som redovisar kostnad på kort sikt istället för årsräntor. (Eller årsräntor i det finstilta)