Lån

Lån med betalningsanmärkning?

Innan du lånar pengar kan det vara bra att läsa på lite om själva långivaren och dess villkor. Dessutom är det skönt att använda sig av en jämförelsesajt innan man bestämmer sig vad för lån som känns bäst. Inte minst om du lånar pengar samtidigt som du har en betalningsanmärkning.

Vad är bra att veta om betalningsanmärkning och privatlån egentligen? Bland annat att det kan bli svårt att få ett lån. Men med hjälp av jämförelsesajter där alla långivare och deras erbjudanden enkelt går att hitta blir det lättare att finna det lån som passar dig med en betalningsanmärkning.

Detta lånar vi pengar till

Svenskar lånar mest pengar till köp av bil, renovering hemma, betala av andra lån, köp av annat fordon, semester, renovering av fritidshus och för köp av båt. I en artikel i Expressen Dina Pengar går det att läsa om vad som är bra att tänka på innan man skriver upp sig på ett lån. Det handlar bland annat om följande viktiga punkter:

  • Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra?
  • Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
  • Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?
  • Kostar det något att ansöka om lån? Detta ska du aldrig acceptera.
  • Är långivaren med på svarta listan? Bank24 listar företag som står under övervakning av Finansinspektionen. Kolla den först innan du skriver på.
  • Är långivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen?

Se alltid upp för långivare som vill veta lite för mycket om dig, som lösenord eller inloggningsuppgifter till din bank. Känslig information som sådan ska inte lämnas ut till okända personer, eftersom det kan leda till att informationen utnyttjas och du förlorar pengar.

Innan du lånar

På Hallå Konsument tipsas det även om att läsa på om olika typer av lån, fundera vilket lån som passar ens egna ekonomiska situation bäst, att det är viktigt att prata med flera olika banker och jämföra deras villkor och avgifter, samt räntor, att alltid läsa igenom förhandsinformationen och att fråga om det som en inte förstår. Mer om det kan du läsa om här och här.