Spartips

Spara rätt för att spara ihop 1 miljon

Drömmer du om att spara ihop några tusenlappar eller har du större spardrömmar än så? Om du sparar på rätt sätt kan du snabbt och enkelt komma upp till miljonen i sparpengar.

Att spara ihop till en miljon kronor kanske låter som ett ouppnåeligt mål, men så är det faktiskt inte. Så länge du sparar på rätt sätt kan det faktiskt gå ganska så smidigt att nå detta mål. Allt du egentligen behöver göra är att börja spara tidigt och vara konsekvent i ditt sparande, samt att det finns några så kallade ”gyllne regler” att följa.

Så sparar du till 1 miljon med ISK

Först och främst bör du börja med att se över hur mycket du har råd att spara varje månad eller varje vecka, och att spara pengarna på ett sätt som ger dig ränta med tiden och ju tidigare du börjar spara desto tidigare går du i mål. Tänk också att även det lilla räknas så även om du bara kan spara lite är det bättre ön att inte spara något alls. Så vad är då den bästa sparformen? Kort sagt är det ett ISK som är bäst, alltså ett investeringssparkonto. Detta beror på att den årliga schablonbeskattningen medför att du helt fritt kan byta både aktier och fonder utan att få skattekonsekvenser. Så hur ska du spara då? Smartaste är att koppla en automatisk överföring från ditt vanliga lönekonto till ditt investeringssparkonto, och ett sådant öppnar du enkelt hos banken men det behöver inte vara din nuvarande bank så se över vilka banker som kan ge dig bästa alternativen och villkoren. Tipset är att spara 10 procent av sin inkomst efter skatt, vilket blir en summa beroende på hur mycket du alltså tjänar. Har du exempelvis 24 300 kr/mån i lön bör du spara 1 649 kr och om du tjänar 33 700 kr/mån bör du spara 2 287 kr.

”Aktiefonder fungerar lika bra, om du väljer breda indexfonder med låg avgift. Avanza har precis lanserat en globalfond som kostar 0,1 procent. Andra billiga globalfonder är Länsförsäkringar Global Indexnära, med en avgift på 0,2 procent, och Swedbank Robur Access Global som kostar lika mycket.” läs fler tips här hos Expressen Dina pengar.

Börsen är en bra plats att tjäna pengar på, och en strategi som många rekommenderar är att köpa enskilda aktier och köp i många olika bolag, gärna uppåt cirka 10-15 stycken aktier i flera olika branscher. Undvik dock att köpa via mindre bolag, satsa på de stora och etablerade bolagen så minskar du riskfaktorn som alltid medföljer vid aktiesatsningar.