Spartips

Spara med investeringssparkonto

År 2012 infördes ett nytt slags konto, nämligen ett så kallat investeringssparkonto (ISK). Det är alternativ till vanligt sparkonto och tillåter privatpersoner att handla med aktier och fonder på ett enklare sätt. En schablonskatt beräknas varje år på de affärer som sker på kontot, så man behöver inte deklarera för enskilda vinster och förluster.

Skatteverkets hemsida kan man läsa om investeringssparkonton. Där står det att man kan förvara både kontanter, fonder och andra finansiella instrument på kontot. Däremot kan man bara vara en ägare av kontot, och man måste äga det som privatperson, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Tanken med denna nya form av sparkonto är att det ska bli enklare för privatpersoner att investera och spara i fonder och aktier. På kontot kan man nämligen placera finansiella instrument som handlas på en handelsplattform, det vill säga fonder. Sådana här konton gör att man även kan delta i bolagsstämmor och rösta, till skillnad från placeringar i kapitalförsäkring, enligt Göteborgsposten.4428045-fem-staplar-med-mynt

Skatten på investeringssparkonton blir mycket låg nästa år. Skatten mer än halveras och gör att man kan skatta sig ordentligt lycklig om man har ett investeringssparkonto. Om man har en avkastning på mer än 0,9 % på ditt kapital nästa år, så kan man känna sig nöjd med valet av sparkonto.

Det här med att spara som privatperson är inte alltid lätt. Det finns många olika sätt, och alla är inte helt lyckade. Vad gör man till exempel om man inser att ens pensionssparande kom igång alldeles för sent, och man känner paniken växa för varje år som går? Att spara genom investeringar kan vara ett effektivt sätt att komma igång med sparandet, om man bara vet hur man går till väga. Att vända sig till experterna på området är mer och mer populärt och kan göra att man verkligen kommer på banan. Allt för många inser i efterhand att de valde fel sparmetod, och det är inte alla som är så streetsmarta att de vet om alla alternativ som finns där ute. Att rådfråga banken går såklart alltid an, men en depåbaserad spartjänst för handel och sparande kan vara en räddare i nöden för dig som inte vill ta hand om allt själv eller kolla upp allt på egen hand.