Lån

Pressa räntan på snabblånet

Många tror idag att ett lån hos en långivare är hugget i sten. Så är inte alls fallet. Många förmedlare lever på att ta över ditt lån och erbjuder dig bättre ränta. När så många skriver om hur höga lånen på räntorna är tänker de inte på att de alltid kan förhandla om lånet. Både på små och stora banker.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur man tar smarta lån för sin start-up. Regel nummer ett är att aldrig nalla på sitt långsiktiga sparandet. Det borde ses som en absolut förbjuden regel, som inte under några omständigheter får brytas. Varför? Jo, för att ditt långsiktiga sparande är långsamma pengar. Du behöver inte lägga undan mer ett par hundringar i månaden i ditt långsiktiga sparande, men kan ändå ta ut miljoner om du bara placerar dem rätt. Dessutom är det vinstskatt när du tar ut pengar från fondsparande och dylikt. Det du istället behöver göra är att skaffa en buffert för kortsiktiga lösningar. Om du tar smslån? Placera om det, om räntan är för hög!

Förhandla om lån och räntor

Få vet om att deras banker är mer redo att förhandla än vad de säger offentligt. Den senaste tiden har det uppdagats att storbankerna gör det i princip lönlöst att spara i några av deras sparkonton om inte kunden aktivt förhandlar till sig bättre villkor. Detta gäller inte bara deras rikaste kunder utan även för vanligt folk. En del banker erbjuder hutlöst dåliga sparräntor, kolla själv på din bank vad som erbjuds. Inte nöjd? Ring och förhandla.

Nu har även en ny tjänst lanserats där en AI-robot räknar ut den lägsta räntekostnaden på ditt lån och placerar om det. Rätt smart. Risken är kanske att du förväntar dig att det kommer göra enorma skillnader. I dagsläget kan tjänsten inte erbjuda bättre villkor på ditt bolån till exempel, men å andra sidan är bolåneräntorna fortfarande låga. En tanke för framtiden i alla fall. Lån de kan förhandla sig till nya räntor på är:

  • Kreditlån
  • Blancolån
  • Avbetalningar
  • Delbetalningar