Spartips

Olika sorters coacher i branschen

Affärscoacher

Vi har tidigare varit inne på varför ett företag kan gå dåligt. Även fast koncept och allt är spikat så finns det ju absolut en chans att företaget inte går så bra. Anledningarna till detta kan vara ganska många och det behöver inte heller bara vara en anledning. Det kan vara bra att ha tillgång till en affärscoach i de lägena. Både för gruppen på arbetsplatsen som helhet men även för den enskilde medarbetaren. Att få in någon som är oberoende och kan se arbetssituationen med ett nytt öga är alltid bra. Någon som styr lite i grytan och som kan ta kommando är bra att ha på en arbetsplats och för många av medarbetarna kan det kännas bra och tryggt med någon som kommer in och styrt upp hur allt ska vara.

Jobbcoacher

När det kommer till jobbcoacher å andra sidan – då brukar tonerna vara något annorlunda. Många anser att dessa coacher inte sköter sitt jobb som de ska utan lägger ned tid och pengar på att prata om helt andra saker. Något som kostar den som vill ha arbete tid och oftast hutlösa pengar till arbetsförmedlingen. När man går till arbetsförmedlingen kan man istället för att kolla på konkreta jobb, så kan man bli skickad till en coach eller något annat. För de flesta kan ett liv utan arbete vara väldigt deprimerande och man känner inte att man är med i samhället. Något som man var när man jobbade. Har man däremot precis slutat skolan och letar jobb så är det nästan mer regel än ett undantag att det tar lite tid. Man ska också tänka på att det första jobbet är det som är viktigt. Har du väl fått ett jobb inom din bransch på något sätt, hyfsat snabbt efter avslutad kurs eller skola så blir det bara lättare och lättare sedan när och om du ska söka ett nytt jobb.

Vad gör en jobbcoach? Följande:

  • Definierar målet med jobbsökandet.
    Skapar realistiska förväntningar på jobbsökandets arbetsinsats och utfall.
    Tar fram verktyg som behövs för att ta sig fram till målet.
  • Hjälper till att söka, hitta företag och annonser, får till ett strukturerat utskick av av ansökningshandlingar med uppföljning
  • Lyssnar på, ser och stöttar den arbetssökande som medmänniska