Lån

Innan du tar ett lån

Tidigare har vi skrivit om hur man kan låna sig ur en ekonomisk kris.Bankkontor

Det inlägget inleddes som följer:

I vissa fall kan ekonomin bli svår att få ihop. Av olika skäl. Det stående tipset att ha en buffert för oväntade utgifter räcker inte alltid. Vad händer när de oväntade utgifterna hopar sig? Och vad händer när bufferten inte räcker? I de värsta fallen, när ekonomin verkligen inte går ihop en månad tycker vi på ekonomiska rådet att det kan vara en idé att fundera på att ta ett lån.

Och denna åsikt kvarstår, men det ska lyftas en varningens finger också innan, och det är viktigt att man tar sig en funderare innan man lånar allt för mycket pengar. För att låna pengar kan göra att man hmanar i en skuldfälla som är svår att ta sig ut och då blir den ekonomiska krisen ännu större. Här är några saker att tänka på innan du tar ett lån:

  • Kan jag betala tillbaka? Helt klart den viktigaste frågan du ska ställa dig innan du tar lånet. Oavsett vilket belopp det handlar om så måste du vara beredd på att betala av lånet. Och om du inte kan betala tillbaka hela beloppet direkt kommer du säkerligen att behöva betala ränta, och då växer ju faktiskt skulden.
  • Behöver jag lånet? Allt behöver man inte köpa på direkten, så fråga dig alltid om det är värt att låna pengar innan du gör det. Är det så att det handlar om att du ska köpa  lite nya kläder så kan det säkerligen väntas med tills du har egna pengar. Om det däremot handlar om att undvika att du hamnar hos kronofogden så är det klart att ett smslån kan underlätta. Men då ska du gå tillbaka till föregående fråga och se till så att du kan betala tillbaka utan att hamna i ännu en skuldfälla.
  •  Vilka ska jag vända mig till? Kontrollera företaget du ska låna av så att det ser helt korrekt ut innan du gör ditt lån om det är ett smslån det handlar om. Är det ett större lån av en bank så kan du alltid jämföra deras räntor och dylik innan du bestämmer dig.