Privatekonomi

Bostadsmarknaden i Stockholm

Bostadsmarknaden i Stockholm är inte den bästa. Detta då fler och fler vill flytta in till kärnan och där finns det nästan inga lägenheter som är till salu, och är dem det så vill dem som säljer gå med stora vinster så man trissar upp priserna. Det blir som en ond spiral uppåt där bara de med mycket pengar har råd att leva gott och bo fint inne i stan. Men, det finns även ett till problem som man kanske inte tänker på, och detta är att de stora byggföretagen såsom JM och NCC tar ut höga avkastningskrav som gör att priserna blir högre. Och, även om företagen kan bygga fler bostäder så väljer det att inte göra det för att få så hög avkastning som möjligt.

”Företagen vill ha så stabila priser som möjligt för att få tillbaka de pengar de satsat i marken. Därför blir det kanske bara några 100 lägenheter om året även om det går att bygga betydligt fler.”

Hur du bör tänka

Om du sitter och letar bostad och vill komma så nära in som det bara går och vet att du kommer bo kvar där du bor under längre tid är det bästa, om du vill tjäna på din lägenhet, att välja söder om stan, Liljeholmen eller liknande då stadskärnan kommer att breddas och det kommer att räknas till innerstan och du med det kommer att gå med stor vinst. Du bör även inte bli förblindad av alla de dyra priserna och gå över din maxgräns, då är det bättre att försöka hyra en lägenhet och vänta på att tiderna blir bättre. Läs mer här om vad vi skrivit om bra tips innan du tar ett lån.