Företagande

Ta egna initiativ i ekonomin

För både privatpersoner och företag är det, när det gäller ekonomin, en stor fördel att vara rak och ärlig med sina deklarerade siffror. Detta kan nämligen komma att löna sig stort i längden.

”Du som bor i Sverige och har tillgångar som ger inkomster utomlands ska oftast deklarera och betala skatt på dem i Sverige. Om du inte tidigare har deklarerat inkomsterna, och därmed lämnat felaktiga uppgifter, riskerar du att få betala skattetillägg och till och med bli brottsanmäld.” (Läs mer hos Skatteverket)

Omprövning av tidigare uppgifter

Ett sätt att rädda sin egen privata ekonomi för att undvika onödiga skattetillägg genom att på egna initiativ rätta de tidigare inlämnande uppgifterna, innan Skatteverket tar tag i frågorna. Mer om en så kallas frivillig rättelse, kan man läsa här http://www.haglundpartners.se/frivilligrattelse hos jurister som har kompetens och erfarenhet av dessa frågor. Men man kan också läsa mer på Skatteverkets hemsida. Vad är det då som man kan ha råkat utelämna i sin deklaration? De flesta fall handlar de uteblivna uppgifter om intäkter som man har haft utomlands. Några klassiska exempel är inkomster från hyra, pengar man har haft i utländska stiftelser eller vinster man gjord vid försäljning av fastigheter.  Det hela kan verka krångligt, speciellt om man som privatperson inte har koll på vad det är som verkligen gäller. Det man behöver göra i slutändan, även om de krävs att man gör ett förarbete, är att man skickar en begäran av omprövning till Skatteverket. Att skriva denna begäran är som sagt något som man kan, och i många fall också bör ta hjälp med från en rådgivare som kan vad som gäller i denna typ av frågor.