Spartips

Spara pengar: byt uppvärmningssystem

Värmer du idag upp ditt hus med gammal teknik? Då betalar du betydligt mer än vad du borde. Det har skett en rejäl utveckling vad gäller uppvärmningssystem de senaste åren i takt med höjda elpriser och ett allt större klimathot.

Genom att välja rätt system för uppvärmning har du mycket pengar att tjäna; att använda elektriska eller vattenfyllda element, oljepanna och liknande är något som gräver rejäla hål i plånboken – helt i onödan. Här gäller det att tänka om för att rädda både privatekonomin och miljön, och det finns i huvudsak två vägar att gå.

Luftvärmepump

En luftvärmepump är en mycket prisvärd lösning för att både värma upp huset under den kalla årstiden och leverera svalkande kyla heta sommardagar. Det finns ett mycket stort utbud av luftvärmepumpar att välja bland från kända tillverkare, där Panasonic tillhör en av de främsta och kan köpas hos 20grader.se här: https://20grader.se/luft-luft/panasonic, men även Toshiba och Mitsubishi med flera erbjuder luftvärmepumpar av hög kvalitet.

Varianten luft-luft är den allra vanligaste, men det finns också lite mer avancerade system där kombinationen luft-vatten används för att ytterligare effektivisera uppvärmningssystemet. Genom att skaffa en luftvärmepump gör du inte bara miljön en tjänst; du kommer också sänka dina uppvärmningskostnader ordentligt – här finns tusenlappar att tjäna. Många gånger räcker det med en luftvärmepump, men har du ett hus med flera plan kan det ibland vara nödvändigt med flera.

Bergvärme

Den som vill göra en större investering i sitt uppvärmningssystem för långsiktig ekonomisk vinning kan välja att satsa på bergvärme. Det lite trista här är startkostnaden som innebär att många istället väljer att installera en luftvärmepump (eller flera; det går ganska många luftvärmepumpar på en bergvärmekostnad). Planerar du dock att bo kvar länge på samma plats kan bergvärme ändå vara att överväga, men som vanligt är det en god idé att kalkylera på kostnaderna för olika alternativ.

Oavsett vilket av de här två alternativen du väljer är det viktigaste att kassera ditt gamla system för uppvärmning; det är inte ekonomiskt hållbart och genom att byta gör du dessutom miljön och kommande generationer en tjänst. Se dock till att anlita en kunnig installatör, och att du har alla de eventuella tillstånd som krävs om du väljer bergvärme.