Privatekonomi

Spara och låna pengar smart

Vare sig du vill ta snabblån, kreditlån, SMS-lån eller en kortkredit gäller det alltså samma sak: jämför de med varandra och läs det finstilta innan du bestämmer dig för vad och varifrån du ska låna. Vidare, hur sparar du pengar så du slipper ta lån?

Innan du tar ett lån, vilket som helst, är det viktigt att du jämför olika lånetyper och lånevillkor. På sajten jämförsnabblån.nu kan du göra just det, för att se vilken aktör som verkar bäst och tryggast när det kommer till att låna pengar från.

Spara pengar – låna bara när du behöver

Men det bästa är att slippa låna och i stället använda sig av pengar som du faktiskt har sparat ihop. Det gör din ekonomi starkare att spara till utgifter och det gör att du slipper betala tillbaka summan i efterhand. Att komma igång med sparande är det svåraste, när du väl har en struktur för hur du ska hantera dina pengar går det dock av bara farten.

I en artikel i Expressen tipsas det om att först börja spara till en buffert men också att göra en enkel balansräkning för att se vilka fasta utgifter du har och de övriga utgifterna som du egentligen kan klara dig utan för det mesta, det är till exempel nöjen, alkohol, nya kläder, resor och så vidare. Klart att du ska ha det du behöver men det är ingen bra ekonomisk sak att ständigt köpa saker.

På gatuloppisar och Myrorna finns massor av fynd när du behöver något till ditt hem. Personliga saker till humana priser. Ett smart tips att spara pengar på – Amelia

 

De fasta utgifterna är i stället bostad, mat, försäkringar, lån till banker och andra kreditinstitut. Läs mer om hur du gör en hushållsbudget i länken till Expressen ovan. Och mer spartips här.