Privatekonomi

Så spar du in pengar

Sommaren är snart över, semestern likaså. För många innebär det också att det gapar tomt i plånboken. Det finns dock flera kloka val som gör att du sparar pengar, även fast du vill unna dig saker och ha en härlig sommar.

 

Det är bra att vara påläst när du tar beslut om olika saker. Om du ska ta ett lån kan det till exempel vara smart att välja ett där du lätt kan läsa dig till informationen om löptider, förlängningsavgifter och räntekostnad. På smslånonline.se kan du jämföra priser och egenskaper hos närmare 34 olika smslåneföretag.

Lätt att spendera pengar

coins-currency-investment-insuranceNär du är ledig och det dessutom är varmt ute kan det vara svårt att inte spendera pengar på mat och dryck i solens sken. Under semestern bokas det resor och det är enkelt att koppla bort förnuftet och bara njuta när man väl är på plats. Men det finns saker att tänka på, på semestern och i vardagen, som gör att du kan spara mycket pengar.

Spara pengar med några enkla knep

Andra sätt att ha bättre koll på din ekonomi än att vara påläst om hur lån fungerar, är att spara i vardagen genom mindre knep. Det kan vara så enkelt som att se till att betala alla fakturor i tid, att inte köpa kaffe på stan utan koka hemma och ta med i en värmetät mugg, rensa hemmet och alla förråd för att lägga ut saker som inte används i säljgrupper på Facebook, Tradera, Blocket eller via en loppis. Fler tips från en artikel i Allas, är att:

  • Inte låna ut pengar, och kräva tillbaka pengarna om du faktiskt har gjort det
  • Inte åka bil utan samåka, åka kollektivt eller cykla till jobbet
  • Säga upp onödiga abonnemang som inte används, som Netflix om du endast tittar en gång i månaden
  • Börja göra storkok och slopa uteluncherna och hämtmaten som kostar på
  • Skär ner på köttet och testa vego i en vecka, det kostar mycket mindre att äta vegetariskt
  • Göra alltid inköpslista innan du går och handlar mat, håll dig sedan till den
  • Gör det till en vana att jämföra priser, på nätet och i fysiska butiker

Mer om hur du sparar pengar kan du läsa om både i en artikel här och här.