Lån

Så får du det bästa lånet

För första gången sedan 2011 så höjer Riksbanken styrräntan och flaggar även för ytterligare än höjning under årets andra halva. Vad innebär detta för dig som låntagare och vad ska du tänka på om du behöver ta ytterligare lån? Här är några användbara tips.

Funderar du på att ansöka om lån? Jämför hos Axo Finans innan du väljer långivare och bank för att få det bästa erbjudandet anpassat efter din finansiella situation. Tänk bara på att det från och med i år är dyrare att ta lån då Riksbanken höjt styrräntan. Visserligen var det osäkert in i det sista om en höjning av styrräntan ens skulle genomföras eller inte, men tillslut så var det just en höjning som skedde. Höjningen blev från -0,50 procent till -0,25 procent och nästa höjning väntas inte genomföras förrän under årets andra halvår, vilket kan vara en lättnad för hushållen som redan har lån. Det menar ränteanalytikern Knut Hallberg som säger till tidningen Affärsvärlden att detta är en viktig signal för hushållen då denna svaga höjning innebär att de inte behöver vara oroliga för kraftiga höjningar. Det är något som också syns om man tittar till vad mer man kommunicerat från Riksbankens sida om räntorna, kommande höjningar efter planeras nämligen bli av ungefär två höjningar per år där man höjer med 0,25 procentenheter per tillfälle. Vad man dock ska vara medveten om är att det också kan bli dyrare att ta nya lån eftersom att styrräntan avgör vad bankernas lån kostar. Men en sak att tänka på, som Sveriges Radio skriver om, är att om det är för billigt att ta lån så höjs risken för inflation och det är något som man vill motverka från Riksbankens sida och det är på det stora hela en väldigt positiv sak.

Så ska du tänka om lån

Så hur ska du tänka kring lån nu då? Börja att fundera kring hur mycket du ska låna och vart lånet ska spenderas. Sett till statistiken är det 40 procent som lånar till att köpa bil, 22 procent lånar för att kunna renovera hemma och 8 procent tar nya lån för att betala av gamla lån. Är det av liknande anledning du själv vill få ett lån beviljat? I en guide i Expressen har man listat en hel rad olika tips om detta, här är tre bra tips att hålla i åtanke:

  • Hur mycket har du råd att låna? Tänk på att du ska betala tillbaka lånet månadsvis, så tänkt till extra kring hur mycket av din lön kan du avstå ifrån.
  • Hur mycket behöver du låna? Tumregeln vid lån är att aldrig låna mer än den summan du behöver, så räkna noga ut hur mycket du behöver i lån och ansök endast om det beloppet.
  • Vilket lån ska du välja? Det finns flera olika sorters lån att välja på, så se till att du tar den låneform som passar din ekonomiska situation och inte tar ett som försämrar din ekonomi i längden.