Lån

Om du behöver låna pengar

Det finns olika typer av lån och många olika saker att tänka på om du funderar på att ta ett. I den här artikeln reder vi ut skillnaderna mellan olika lånetyper och det viktigaste du behöver ha koll på.

Att låna pengar kan vara nödvändigt av olika orsaker. Tuffa ekonomiska tider kommer sällan planerat – och om de hade varit planerade hade de kanske inte uppstått överhuvudtaget. Det är ett skäl till att du kan behöva låna pengar, oavsett om det är för att privatekonomin eller företaget behöver en extra injektion. Ett annat skäl kan vara för att ha råd med ett större inköp, exempelvis en bil eller bostad, som utgör ett drömmål. Även i de fallen kan ett lån fungera som en injektion.

Olika typer av lån som du kan ta

Olika slags lån kan grovt uttryckt delas upp i två olika kategorier: lån med och utan säkerhet. Till lån med säkerhet hör exempelvis bolån och andra typer av lån där summan ofta är hög. Till lån utan säkerhet hör så kallade snabblån, nya smslån eller billån. De kräver till skillnad från den första kategorin inte någon säkerhet i form av kontantinsatser eller liknande. Utifrån de båda kategorierna kan du bl.a. härleda följande typer av lån:

Konsumtionslån
Till konsumtionslån hör sådant som billån och andra privatlån som inte är tillräckligt stora summor för att jämföras med bolån. Eftersom det sällan krävs någon säkerhet för att ta ett lån av det här slaget har de för det mesta högre ränta än till exempel bolån. Rörlig ränta förekommer också ofta.

Snabblån/högkostnadskrediter
Till den här kategorin hör lån som har korta återbetalningstider, ofta SMS-lån och liknande. Här kan det vara värt att ta en extra titt på räntan då den kan vara väldigt hög – den ska dock inte vara högre än att du behöver betala tillbaka mer än dubbelt så mycket som du lånade.

Medlemslån
Det här är den förmodligen mest gynnsamma lånekategorin. Till medlemslån räknas olika typer av lån som du kan få som medlem i exempelvis fackföreningar och liknande. Lån av det här slaget har oftast betydligt gynnsammare räntor än jämförbara lån som du tar direkt från banker eller låneinstitut.

När det kommer till bolån är det bra att känna till de nya reglerna om amorteringskrav. Du kan läsa mer om det på Finansinspektionens hemsida.

Att tänka på om du vill låna pengar

Det kan verka väldigt komplicerat att låna pengar med en mängd olika faktorer att ha i åtanke och ta ställning till. Visst kan lånen i sig vara komplicerade men det är inte särskilt mycket du behöver komma ihåg för att ha koll på det mesta när du ska fundera över vilken typ av lån du ska ta. Här är de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när du jämför lån:

  • Jämför alltid räntan mellan olika lån
  • Titta alltid på den effektiva räntan – den tar med alla avgifter som ingår i lånet i beräkningen, inklusive avi-avgifter med mera
  • Ha alltid en backup-plan, var beredd på oförutsedda händelser som kan påverka din förmåga att betala tillbaka ditt lån
  • Fundera över vilken typ av lån du behöver (exempelvis lån med säkerhet eller s.k. snabblån utan)