Extrapengar

När ekonomin inte går som planerat – sälj och klara dig

Ibland går tyvärr inte vår ekonomi som vi tänkt oss. Även om man har en buffert kan det ibland bli svårt att förutse alla oväntade utgifter.

Ibland måste man prioritera, och ibland har man inte ens pengar att prioritera av. Det är i dessa lägen som det kan börja bli en idé att sälja sig ur sin ekonomiska kris. Alla har vi vissa saker som vi inte riktigt behöver och som vi kan få en liten slant för om vi säljer. Det är inte alltid fråga om några jätteintäckter, men som man säger; många bäckar små. Är man student eller arbetslös kan en femhundring i slutet av månaden göra all skillnad i världen.

Så hur ska man resonera om man vill sälja lite saker för att tjäna pengar? Första steget är att ta reda på vad man kan sälja. Det gör man i tre steg. Först börjar du fundera på vad du verkligen behöver för att ditt liv ska gå runt och du ska klara dina dagliga åtaganden. Var krass mot dig själv. Behöver du verkligen den där cykeln som du använder under två-tre veckor varje sommar? Glöm nu inte att även ta med större saker på din lista, såsom bilen eller diskmaskinen. Visst är de praktiska, men behöver du verkligen dem? Skriv en lista på saker du inte nödvändigtvis behöver. Kom här ihåg att du inte behöver sälja allt på listan, skriv bara en ärlig lista på saker du inte behöver. Nästa steg är att tänka på vad som gör dig lycklig. För även om du kanske inte direkt behöver den där original LP:n med Beatles kanske du ändå inte vill sälja den för att den har affektionsvärde för dig? Då måste du inte det. Men var återigen ärlig mot dig själv. Skulle du verkligen bli mindre lycklig utan den? Stryk de saker du verkligen inte kan tänka dig att sälja från listan. Det sista steget är nu att fundera på vilka saker på listan du verkligen kan få pengar för. Exempelvis är det svårt att sälja en pocketbok, men någon kanske kan tänka sig att betala en 50-lapp för en liten kartong med blandade pocketböcker?

Hur går man tillväga?

Vid försäljning av bil finns det en del att tänka på, läs SvD:s råd här, medan om du ska sälja några cd-skivor är det kanske inte ett lika stort projekt. Använd gärna internet och om du är osäker på var du kan sälja något – googla. Var säljer andra samma sak? Kan du också sälja där? Vi listar några förslag där du kan sälja diverse saker:

  • Blocket – allt möjligt! Allt från bilar till kläder och möbler.
  • Ebay – elektronik, mobilsaker, nästan allt möjligt där med. Kan säljas utomlands också, kom ihåg att specificera frakten.
  • Tradera – auktioner. Ofta möbler men även kläder och annat.
  • Kolla in olika universitets hemsidor om du har gammal kurslitteratur, det kan finnas slantar att tjäna där.
  • Spana in olika samlarbutiker för begagnade skivor.
  • Loppis. Ibland kan du sälja direkt till loppisen, ibland kan du ställa upp ett eget bord på någon loppis eller marknad och sälja där.

Sist men inte minst, lycka till med försäljningen!