Spartips

När är det dags att ta ett lån?

Ibland är plånboken tom och behovet av pengar stort. Relationen mellan tillgång och efterfrågan är satt ur spel och ekvationen kräver en lösning. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra, och därför ska vi på Ekonomiska rådet ge en överblick och några handfasta tips. 

Det kan i många situationer vara svårt att spara ihop pengar i förväg. Det kan röra sig om oväntade men akuta utgifter, som tandläkarräkningar, inkomstbortfall på grund av sjukdom eller andra förändrade ekonomiska förhållanden i hushållet. Ofta är det omständigheter som är svåra att råda över om man inte haft möjlighet att lägga upp en ordentlig buffert, eller har personer i omgivningen som kan ställa upp med praktiskt och ekonomiskt stöd vid kris.

Ibland uppstår behovet att få pengar fort eller köpa saker på kredit. Att låna pengar genom Meddelandelån är ett sätt att snabbt bli stadd vid kassa. Sms-lån är ett vanligt sätt att hantera sådana situationer, och innebär att man tar ett mindre lån med kort återbetalningstid. Till skillnad från vanliga banklån kräver inte sms-lånen att låntagaren lägger in något som säkerhet, dvs. en pant för att garantera återbetalningen. Det kan röra sig om större lösöre som en bil eller en lägenhet, vars värde påverkar räntan på lånet. En annan typ av säkerhet är att någon går i borgen för låntagaren, vilket innebär att borgensmannen går in i låntagarens ställe om denne inte kan betala tillbaka. Borgensmannen har då exakt samma skyldigheter som låntagaren.

Då är det läge att ta ett lån

Om behovet är trängande bör du göra en kalkyl över den närmsta tidens inkomster och utgifter. Se över dina möjligheter att betala tillbaka lånet och försäkra dig om att det är möjligt. Tänk också över vad du ska ha lånet till och hur pengarna ska spenderas. Vilken typ av lån passar din situation bäst? Och hur mycket pengar bör du egentligen låna? Tänk först, låna sen! Det är något du inte kommer att ångra. Konsumentverket har många råd och tips och upplyser om dina rättigheter som låntagare. Konsumenternas Bank- och finansbyrå kan också ge goda råd, och är en oberoende rådgivningsbyrå som ger gratis vägledning till privatpersoner.

 

sköna slantar