Lån

Många lånar till kontantinsatsen

För att kunna köpa en bostad behöver de allra flesta svenskar låna pengar. För att få ta bolån hos en bank krävs dock att en del kriterier är uppfyllda, något som är lättare sagt än gjort. I och med bolånetaket kan många inte få lån eftersom den egna kontantinsatsen inte är tillräckligt hög.

house-car-vintage-oldSedan år 2010 gäller det så kallade bolånetaket i Sverige, något som det skrivs om i Svenska Dagbladet. Det innebär att du som ska står i beredskap att köpa bostad endast får ta ett bolån med din bostad som säkerhet upp till 85 procent av själva värdet på bostaden, 15 procent av bostadens värde ska med andra ord läggas in kontant.

För de som inte har kunnat eller hunnit spara upp till den kontantinsats som krävs. I Stockholm city kostar en tvårummare ungefär 3,9 miljoner kronor, vilket gör att kontantsumman som krävs kommer ligga på 590 000. För att få lånet behöver du dessutom tjäna närmare 50 000 kronor i månaden, enligt Expressen.

Alternativa vägar till bolånet

Kraven från bankerna stänger ute vissa från bostadsmarknaden, medan vissa i stället tar privatlån eller så kallade blancolån:

Lånen, som görs till högre ränta och utan säkerhet, används bland annat för att finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp – Sydsvenskan

 

Privatlån har ofta högre ränta eftersom den som lånar ut har sämre säkerhet. Däremot är kraven på låntagaren inte lika höga. Det blir allt vanligare med just komplettering med blancolån för att finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp. Frågan är det finns ett samband mellan ökningen av konsumtionslån och de hårdare villkor som satts in på bolånemarknaden, eftersom allt fler behöver hjälp med finansieringen.

Bolån, privatlån, snabblån och andra lånetyper går det att läsa mer om på Hallå Konsument.