Lån

Jämför lån och långivare

Vad är anledningarna till att du måste jämföra lån innan du lånar pengar? Bland annat för att hitta det billigaste lånet med bäst villkor. Det i sig gör att du kan spara pengar på ditt lån.

låna pengarInnan du tar lån, ja vilket lån som helst, är det viktigt att tänka efter och räkna på saken. Ett sätt att tydligt se för- och nackdelar med olika lån är att gå in på en lånejämförelsesajt och jämföra lån med varandra. Då kan du se skillnader i ränta, avbetalning och erbjudande. När du jämför lån kan du dessutom snabbt få en känsla för vilken långivare som passar dig bättre än en annan, vilket gör att du kan gå in på långivarens hemsida och läsa mer innan du bestämmer dig.

Svenskar lånar mest till köp av bil, renovering hemma, för att betala av andra lån, för köp av annat fordon, för semester, renovering av fritidshus och för båtköp. Vad vill du låna pengar till? Kanske till ett företag?

När du ska låna pengar

I en artikel i Expressen går det att läsa en fullständig låneguide som gör det lättare för dig att förstå vad som är bra att ha koll på när du behöver låna pengar. Några frågor att besvara är bland annat dessa:

  • Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra? Du kanske blir erbjuden ett lån med bättre villkor. Då kan det vara ekonomiskt att byta.
  • Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
  • Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?
  • Kostar det något att ansöka om lån? Detta ska du aldrig acceptera.
  • Är långivaren med på svarta listan? Bank24 listar företag som står under övervakning av Finansinspektionen. Kolla den först innan du skriver på.
  • Är långivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen? Det måste den vara, för din och dina pengars skull. Du ska också kolla långivarens hemsida och se om de har en adress telefonnummer och människor som arbetar dig. Seriösa företag anger även sitt organisationsnummer på sajten.

Kolla upp det finstilta i erbjudandet

Kolla även upp vad som skulle hända ifall du skulle glömma att betala eller betala försent. EN hel del långivare har bra villkor för den som inte alltid betalar sin faktura i tid – medan andra har hutlösa avgifter när det kommer till förseningar. Det är viktigt att ha koll på detta. Räkna dessutom på vad ditt lån kommer att kosta dig, vad den effektiva räntan ligger på. När du lägger ihop alla kostnader är det en bra idé att ta en funderar och bestämma dig om det verkligen är värt det att ta ett lån eller om du i stället kan vänta och spara ihop pengarna.

På Hallå Konsument går det vidare att läsa om hur du kan agera om du har svårigheter att betala lånet. Det är då viktigt att höra av sig till banken så fort som möjligt och fråga om det går att göra en avbetalningsplan. Mer om detta kan du läsa här.