Privatekonomi

Få ordning på din ekonomi efter skilsmässan

Att folk väljer att skilja sig idag är inga större konstigheter. Om kärleken mellan två människor tar slut och det slutar med att man mestadels bara bråkar så är det ingen idé att fortsätta att bo tillsammans. Dock kan det bli problem om man har barn tillsammans eftersom barn ofta tar väldigt illa vid sig när det kommer till en skilsmässa. Men det är inte det enda problemet som följer i skilsmässans spår. Ofta blir det även tufft på det ekonomiska planet, då man går ifrån att ha en gemensam ekonomi till att klara sig på en individuell månadslön. Underhållsbidrag kan vara en lösning  du är ensamstående och behöver hjälp att lösa din ekonomiska situation.

”Kom överens om hur stort underhållsbidraget ska vara och skriv ett avtal som ska vara bevittnat. Om barnet bor mer än två tredjedelar av tiden hos den ena föräldern, kan denna kräva underhållsbidrag av den andra. Uppdatera avtalet då och då – ju äldre barnet blir, desto större behov” Läs om fler ekonomiska råd

Skilj på underhållsbidrag och underhållsstöd

Det är lätt att blanda ihop underhållsbidrag och underhållsstöd med varandra. Men de är två helt skilda saker. Underhållsbidraget beräknas utifrån barnets behov och lönen som föräldern som ska betala underhållet har. Underhållsstöd är ett belopp som betalas ut av Försäkringskassan till den förälder som är ensam vårdnadshavare, om inte den andra föräldern betalar ett underhållsbidrag. Har ni svårt att komma överens om underhållet är det bästa om ni försöker förhandla fram en lösning tillsammans på frivillig basis. Om inte det går får ni lämna in en stämningsansökan. Ni kan även vända er till Försäkringskassan för att ansöka om underhållsstöd för ert barn.