Lån

Dolda avgifter skadar mest

Det är inte lånet i sig som ofta ställer till det, det är den där dolda avgiften eller den skyhöga räntan. För de flesta som har tagit ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån, topplån eller blankolån kan tycka att summan är en bra nivå men chockas fatalt av att avgiften gör att lånet höjs av dolda avgifter och räntor. Räntor är nödvändiga för att banker ska kunna låna ut pengar och tjäna på det men också för att kunna ha en säkerhet. Och det är inte bara genom räntor som avgifter tas ut, uppläggningsavgifter samt dolda kortavgifter har skakat många kunder som känt sig lurade.

kort med pengar

Ekonomi är i regel knepigt och det är långt ifrån alla som förstår innebörden av räntor, fonder och amortering, men desto större anledning till att faktiskt läsa på då det ofta påverkar er ekonomi. Samma sak gäller de olika lånen och vilka man kan förvänta sig ha högre ränta och vilka som inte har det och av vilken anledning. Tumregeln är alltid att hålla koll på räntan för att inte få en chock av hur högt det egentliga priset vart. Sanningen är den att ju längre du betalar med ränta desto högre blir den långa kostnaden. Exempelvis är om man köper en telefon med abonnemang och är osäker på om du verkligen tjänar på den affären, summan för telefonen utan abonnemang och olåst är en engångskostnad på 5 999 kronor. Med abonnemanget är priset för telefonen 499 kronor och då är räntor, telefonkostnader, etcetera inräknade i det priset månadsvis. Beroende på hur länge man binder upp sig och hur långt framåt man är villig att betala så ökar eller sjunker kostnaden, men totalpriset för telefonen är med abonnemanget minst 12 000. Detta är alltså dubbla det priset som du ger för en engångskostnad, kom dock ihåg att det kostar att ringa så ser du dig själv ringande och sms:ande för 6000 kronor under bindningstiden så blir det inget stor skillnad.

Lånen som du har koll på

Det finns de lån som du enkelt kan hålla koll på och om du är i behov av en mindre summa pengar och väljer att ta ett smslån så kan du se kostnaden för ett lån från Cashbar då de visar direkt den slutgiltiga kostnaden, utan dolda avgifter detta gör att man förenklar smslånet. Smslån är inget man tar lättvindigt och då är det bäst att välja den bästa och ärligaste aktören på marknaden. Köper man hus så har man goda utsikter för att få ner kostnaderna för räntor då dessa lån tas med vad banken kallar för säkerhet, däri är ditt hus säkerheten. Man kan tycka att en bil också skulle få samma låga ränta men tyvärr är andrahandsvärdet på en ny bil så låg att banken knappast kan se det som en riktig säkerhet. Vi kan reda ut några begrepp som kommer med att vi tar ett lån:

  • Amortering, ordet som skrämmer många helt i onödan och många tror att ett amorteringsfritt år är något att satsa efter eftersom det låter billigare. Det enda som händer är att du endast betalar räntan det första året och sedan efter det året börjar betala av det faktiska lånet. Det bästa är faktiskt att sätta igång att betala av direkt, ju snabbare du blir av med lånet desto snabbare kan ni göra annat.
  • Ränta, ordet har dykt upp ett flertal gånger och de flesta har en hum om vad som gäller. Men det går att understryka ytterligare att räntan måste man hålla koll på, i alla affärer man gör. Alla avbetalningar har olika avtal och i vissa fall kan man slippa räntan  om man betalar under ett visst antal månader, dock är det bästa alltid att lägga handpenningen direkt om det inte är en riktig dyr sak.
  • Privat-, topp- och blankolån är alla detsamma fast med olika räntesatser och ofta olika aktörer. Dessa lån är alla lån som tas utan säkerhet och i stort sätt är det alla lån man tar utöver huslånet. Här kan man välja friare av fasta, rörliga och effektiva räntor.