Privatekonomi

De ekonomiska formlerna

Ekonomi är en svår nöt att knäcka. Hur får man allting att rulla på, gå runt och till och med spara flera slantar för olika saker? Det måste finnas en formel som fungerar för de flesta, självklart inte för alla. Men ekonomi har självklart en viktig regel som definitivt gäller, det man stoppar in måste komma ut mindre. Med en 100 % lön så måste en del går till mat, kläder, transport, boende, övrigt, spar och för många lån. För många stannar det tyvärr på boende, lån, mat och övrigt, allt utöver det är att gå över sina resurser.

femhundralappar

Det som kommer in, ska ut, men i vilka former kommer pengarna ut igen? Är det för att betala av dyra lån som du satt upp dig på i flera år? Eller är det att övrigt kommer i vägen för allt annat? I övriga kategorin ingår allt sådant som kallas för småköp. Småköp som är just små eftersom det handlar om en hundring här och där. Det är dock inte helt ovanligt att det blir betydligt högre summor som det handlar om när de samlats i en hög. För många är det många lån med höga räntor som istället ställer till det, och vid sådana tillfällen brukar de ha gjort samma misstag, inte kalkylerat kostnaderna på månadens inkomst. Tanken att ”det löser sig” är inte tillräcklig för att vara en ekonomisk formel. Men det finns tips och råd som man kan följa för att antingen ta sig ur träsket med för mycket utgifter, för oftast är det inte inkomsten det är fel på.

En ekonomisk formel enligt lyxfällan

TV-programmet Lyxfällan har skövlat stor framgång i de svenska hemmen. Med flertalet räddade familjer från personlig konkurs så har de påvisat att samma grundläggande metod helt klart gäller för alla. Många tar flertalet stora lån och står med miljoner i skulder men inga tillgångar. Förutsättningen för att ta lån på avbetalning är självklart att något utav värde ska köpas för de pengarna. Ta inte lån för att kunna köpa mat exempelvis. Har du flera smålån från oseriösa låneföretag som kommer upp i 3000 kronor tillsammans men med räntan stiger till det dubbla, eller till och med mer. Så kan du ta ett snabblån via Loanit, upp till 3000 kronor och se direkt hur mycket du ska betala tillbaka, inom 30 eller 60 dagar, på så vis blir du av med småskulder som blir stora. Andra tips och råd som man kan följa är:

  • Låneföretag är ofta väldigt tillmötesgående och har du en orimligt hög ränta så kan du alltid diskutera detta och till och med sänka den. Det går även att frysa amorteringar om det är så att den kostnaden inte funkar för tillfället.
  • Om ni tar lån så är det ett måste att ta en rimlig avbetalning som ni kan hantera. Tänk på att ju längre tid ni tar på er att betala desto större bli räntan i sin helhet.
  • Undvik kronofogden till varje pris, betala räkningarna eller kontakta företagen som ni har skulden hos, stoppa inte huvudet i sanden då det skapar mer problem än det löser. Har man fått en prick hos kronofogden så är det i stort sett omöjligt att ta abonnemang och dylikt.