Extrapengar

Boosta din ekonomi med en bra SEO-optimerad affiliatesajt

Det finns många sätt att tjäna pengar på men vad kan man som heltidsarbetande hinna med vid sidan av arbetet för att få extra klirr i kassan? Det finns inget som inte kräver en viss arbetsinsats, men är du bra på webbteknik så kan det vara värt att lägga några timmar på att bygga upp en affiliatesajt och lära sig SEO för att optimera upp den på konverterande sökord så kan du sedan luta dig tillbaka och njuta av intäkterna.

Steg för steg

1. Bransch

Först måste du välja inom vilket segment du vill vara affiliate inom, du kan såklart välja fler men inte på samma sajt. Vanligaste branscherna idag är:

  • Hotell
  • Resor
  • SMS-lån
  • Försäkringar

2.Bokningsföretaget

Sedan måste du knyta avtal med någon av de stora bokningssajterna och få deras kod till bokningswidgeten som du placerar på din sajt och som konverterar din trafik till pengar. Vanligtvis har de en fast provision till alla affiliatepartners men kan du så är det väl värt att försöka kamma hem ett par extra procent (men då kanske du bör ha en rätt stark sajt med många besökare först).

3. Sökord

Innan du väljer domännamn och börjar bygga sajten är det bra om du börjar tänka på SEO och sökord. Vilka sökord är det du vill synas på i sökmotorerna och vilka är det som drar mest traffik? Goolge har bra verktyg för att ta fram relevanta sökord för dina produkter och tjänster. Försök att inte plocka ut allt för många ord utan fokusera på ett par som många söker på, du kommer automatiskt att få in tailtraffik på de orden dvs kringliggande sökfraser.

4. Domän

När du valt ut dina sökord är det dags att böra hitta ett passande domännamn. Det kan vara bra att nämna något av de sökord du vill synas på i ditt domännamn då det kommer ge det relevans, i SEO-termer kallas det EMD (inte pojkbandet utan Exact match domain). Det har pratats om att EMD inte ger några fördelar i sökmotorernas algoritm men mycket visar på att det gör det visst, så det är bara att köra. Exempel på EMD är resa.se, billigaresor.se, smslan.se osv.

5. Bygga sajt

Nu är det dags att bygga sajten och fylla den med bra och relevant innehåll om din affiliateprodukt. Rikligt med text är att rekommendera och nämn dina sökord på ett naturligt sätt i brödtexten och ha dem med i titel, meta och H1. Arbetar du med många sökord kan det vara bra att skapa undersidor eftersom det inte blir bra att försöka skapa relevans kring varje ord på en och samma landningssida.

6. Länkar

Arbete inom SEO kan man dela in i två delar, onpage och länkar. Onpage är arbetet med sajten, att den har relevant innehåll till dina sökord och en bra struktur. Enbart arbete med sajten räcker dock inte utan den måste även ha länkar som pekar mot sajten. En länk fungerar ungefär som en röst och ju fler starka och bra röster du har inom ett visst ämne, ju högre rankar du i sökmotorn. Länkar kan du få genom att kontakta sajtägare och be dem länka till dig, eller bygga ett sajtnätverk eller anlita ett SEO-bolag som kan bygga länkar åt dig.

7. Tid

SEO tar tid, du hamnar inte topp 10 över en natt utan det tar ett tag och det kan behövas en hel del ändringar på sajten eller bland dina länkar för att hitta strategin som fungerar för just din sajt att ranka bra på ditt sökord. Förutsättningarna för att ranka bra ändras också med tiden då Google förändrar sin algoritm så det är bra att hänga med i olika SEO-forum för att få höra det senaste och vem vet, kanske blir du själv ett SEO-proffs på kuppen. Lycka till!