Spartips

Betala räkningar på ett nytt och fräckt sätt

Att betala räkningar är en konst som förändrats oerhört över tid. Förr om åren arbetade människor för sitt uppehälle i utbyte mot mat och husrum, där själva arbetet utgjorde betalningen. Kanske brukade man jorden åt godsherren eller skötte godsets byk och betalade inte en daler för el, internet och fackliga avgifter. Många av oss minns fortfarande hur man långt senare betalade räkningar via banken eller posten, och skickade in en blankett med underskrift och angivna utbetalningar varje månad. Idag är internetbanken legio och det utvecklas ständigt nya sätt att digitalt överföra pengar från en person till ett företag. Detta är lösningar artonhundratalsmänniskan inte ens hade kunnat drömma om.

 

En trend från USA är att betala sina räkningar med kreditkortet. Det är en smart lösning om man inte har pengar på kortet. Om man saknar pengar på kontot kan man ändå betala med kortet och betala med hjälp av kortkrediten. Tidningen Privata affärer har skrivit om fenomenet och intervjuat Lars-Martin Norvilt.

 

– Om man snabbt behöver pengar för att betala räkningarna är det bättre att betala med kreditkort än att ta ett lån. Oftast är dessutom kortkrediten räntefri i upp till två månader, säger Lars-Martin Norviit, vd för Billhop som är ett av de företag i Sverige som erbjuder betalningar av räkningar med kreditkort.

 

Norvilt betonar att detta inte ska bli en skuldfälla, dvs det är inte möjligt att betala andra krediter m hjälp av denna tjänst. Det är inte möjligt att betala till Kronofogden, inkassobolag och kortföretag. På www.billhop.se kan man läsa närmare om hur det hela går till.

Hur kommer vi att betala räkningar i framtiden?

Sannolikheten är hög att vi kommer att se fler spännande och innovativa sätt att använda oss av internet, kreditkort och allehanda digitala tjänster. Idag vet tekniken inga gränser, och dagens globala ekonomi kan ta oss till helt nya oanade höjder.